instagram pinterest twitter facebook linkedin

Reactie bezoekers

"Hele handige site! Bespaarde me een hoop tijd en energie door niet apart offerte aanvragen te hoeven sturen naar schildersbedrijven."
G. Wieger, Utrecht

"Een aantal mooie en scherpe aanbiedingen gekregen van schildersbedrijven door gebruik te maken van het offerteformulier. 🙂 "
W. Boomsma, Vleuten

Voordelen

right checkup Betrouwbare specialisten

right checkup Maatwerk offertes

right checkup Gratis & vrijblijvend

right checkup Bespaar tot wel 40%

Volg ons op social media
instagram pinterest twitter facebook linkedin
Top
 

Behangen

Waarom behangen?

Is schilderen niet makkelijker dan behangen?

Als u uw kamer van een nieuw uiterlijk wilt voorzien, kunt u zowel verf als behang overwegen. Behang heeft een aantal voordelen ten opzichte van verf. Behang kan namelijk gebrekkige of beschadigde muren camoufleren, ruwe of onregelmatige architecturale kenmerken afzwakken en onhandige hoeken samenbrengen. Behang biedt ook combinaties van kleuren, patronen en texturen die het de doe-het-zelver bijna onmogelijk na zou kunnen maken met een schilderkwast in de hand.

In de overweging is het handig om mee te nemen dat behang over het algemeen wel duurder is dan verf. Zo heeft 9 vierkante meter aan behang dezelfde prijs als 122 vierkante meter aan verf. Mocht u behang aan de prijzige kant vinden, dan kunt u overwegen om slecht één muur te behangen. Een behangen muur als accent in het interieur, geeft de kamer een geheel nieuwe look.

Verschillende mogelijkheden met behangen

De meest populaire keuze voor doe-het-zelvers is vinylbehang. Vinyl behang is goedkoop, het meest duurzaam en het eenvoudigst om aan te brengen en weer te verwijderen. Andere soorten behang zijn vaak duurder en lastiger om aan te brengen.

In een drukke openbare ruimte met veel bezoekers of met veel bevuiling, is het goed om te letten op welk behang het gemakkelijkst schoon te maken is. Sommige soorten behang kunnen slechts af en toe worden afgeveegd met een vochtige spons. Afwasbaar behangpapier kan echter veel gemakkelijker en vaker worden gereinigd. Controleer het etiket en de instructies van uw behang om te zien hoe u het papier kunt onderhouden en schoonmaken.

Let bij het kopen van behang ook op of u voorgelijmde of ongelijmd behang uitkiest. Bij voorgelijmd behang is de lijm al op de rug aangebracht. Om lijm te activeren, dient het papier in water te worden geweekt. Met het traditionele ongelijmde behang brengt u thuis zelf de lijm aan.

Hoeveel behang kopen ?

U kunt zelf gemakkelijk berekenen hoeveel behang u nodig heeft. Bereken de vierkante meters van de kamer door de lengte van alle wanden te meten, deze bij elkaar op te tellen en te vermenigvuldigen met de kamerhoogte (met uitzondering van plinten en lijstwerk). Let erop dat u geen deuren, ramen of andere openingen afhaalt van het totaal aantal meters. Als u namelijk behang overhoudt is dit niet erg, dit biedt ruimte voor patroonaanpassing en bijsnijdingen.

Deel het totale aantal vierkante meters van de ruimte door de lengte van een enkele rol. Dit aantal rond u af naar boven, en zo weet u hoeveel rollen u moet kopen.

Patroonherhaling?

Bij behang met een patroon, is er meestal sprake van een herhaling van vormen en kleuren. De patroonherhaling is de afstand van het midden van het ene patroon, naar het midden van het volgende patroon. Dit kan om enkele centimeters gaan, of om grotere afstanden.

De grootte van de herhaling is van invloed op de hoeveelheid behang die u moet kopen. Het is natuurlijk niet mooi als het patroon wordt doorbroken. Bij een grote herhaling is het verstandig om extra papier te kopen, gezien u papier zult overhouden dat niet aansluit op het patroon.

Beginnen met behangen

Beginnen met behangen?

Als u nog nooit eerder heeft behangen, is het verstandig om te beginnen met een simpele ruimte. Bijvoorbeeld een lange hal of een vierkante kamer waarin weinig onregelmatigheden te vinden zijn. Een slaapkamer heeft vaak vier redelijk platte muren zonder oneffenheden en is daarom zeer geschikt voor een beginnend behanger. Keukens en badkamers daarentegen zijn lastig. Ze zijn dan wel klein, maar bevatten meestal meer onregelmatige vormen en uitsnijdingen, wat het lastig maakt het papier erop te plakken als u nog niet eerder heeft behangen.

U kunt bijna elk soort muur behangen. Behangpapier kan zich binden aan gipsplaat, nieuw en oud gips, beton, metselwerk en lambriseringen. U kunt zelfs behang aanbrengen op gladde, niet-poreuze oppervlakken, zoals tegels, betonblokken of kunststoflaminaat lambrisering.

De muren voorbereiden ?

Een goede voorbereiding van de muren is de sleutel tot succes bij elke behangklus. Het muuroppervlak moet schoon en droog zijn voordat u begint en daarnaast vrij van schimmel, vet, vlekken en losse verf zijn. Wanneer u hobbels en uitsteeksels laat zitten, zullen deze ook na het behangen nog te zien zijn. De meeste oneffenheden kunt u met het blote oog zien, maar het is ook raadzaam met uw handen te voelen of er geen uitstekende plekjes zijn. Het is belangrijk dat u bobbels afschuurt en repareert en kleine gaatjes en scheuren opvult met een verharder, om een ongelijkmatig resultaat te voorkomen.

Het helpt om een primer te gebruiken. Deze beschermt de muur, helpt het behang vast te plakken aan de ondergrond en maakt het gemakkelijker om het papier aan te brengen en op zijn plaats te houden. En als de dag aanbreekt waarop u het behangpapier weer wilt verwijderen, is dit veel eenvoudiger als u een primer heeft gebruikt. Let echter goed op dat u een primer koopt die speciaal ontworpen is voor behang (en dus geen verfprimer).

Vul het offerte formulier in en wij zorgen ervoor dat maximaal 5 geschikte schildersbedrijven bij u in de buurt een gratis en vrijblijvend voorstel doen met extra korting.

Korting Tot 40%